Články

 Historie filmu 

 

První filmy promítali bratři Lumièrové v roce 1895, ovšem pouze dokumentární (příjezd lokomotivy na nádraží), viděli v tom pouhou pouťovou atrakci. Patří jim však zásluha promítání filmu na plátno pro celý sál plný lidí. Teprve další Francouz, Georges Méliès, naučil film vyprávět příběhy (Cesta na MěsícCesta do neznámaDobytí pólu).

Postupně se film stával médiem poměrně oblíbeným, zpočátku zejména žánr grotesky, jehož nejvýznamnějším představitelem byl Charlie Chaplin. V americké vesničce Hollywood, nyní předměstí Los Angeles, byla vybudována filmová studia, která se postupně rozrostla na největší světovou „továrnu na sny“. Časem získal film (původně černobílý a nezvukový, natáčený kamerou s ruční klikou) různé technické vymoženosti. Nejdříve motor, zajišťující rovnoměrné natáčení i promítání, potom také zvuk (v roce 1927 byl natočen první zvukový film prezentovaný v Berlíně - Jazzový zpěvák) a barvu.

Brzy se z filmu stal jeden z nejvýznamnějších uměleckých průmyslů 20. století. Nejlepší filmy (popřípadě hercirežiséřikameramani, střihači a jiné filmové profese) jsou pravidelně odměňovány cenami, z nichž nejprestižnější je cena Americké filmové akademie Oscar.

Vedle filmů hraných se prosadily i filmy animované, a to jak kreslené, tak loutkové. Ve filmech se uplatňují filmové triky, které tak někdy kombinují hraný a animovaný film. V dnešní době už se ale k vytváření filmových iluzí používají zpravidla počítačové a digitální technologie.

K rozvoji filmu přispěla i televize, která nejen promítá filmy určené původně do kin, ale natáčí i filmy vlastní. Specialitou televizní filmové tvorby jsou televizní seriály.

 Historie Oscarů 

První předání ceny se konalo 16. května 1929 a byly oceněny výjmečné kvality filmů z let 1927 a 1928. Předávání proběhlo jako banket za účasti asi 250 lidí. Členové Akademie měli vstup zdarma, ostatní si museli zakoupit vstupenku v ceně 5 dolarů; zájem médií byl v prvním ročníku minimální, již příští rok se však vysílal přímý rozhlasový přenos. Výsledky dostaly noviny pro svá vydání v 11 hodin večer. V roce 1940se však stalo, že Los Angeles Times vydaly seznam vítězů ve svém vydání v 8:45, ještě před zahájením ceremoniálu. V příštím roce pak byla zavedena metoda zapečetěných obálek, otevíraných až v průběhu slavnostního předávání. Až do roku 1942 probíhalo předávání ve formě banketu, od té doby se ocenění udělují na slavnostním večeru pořádaném v divadle. Tento večer je pouze pro zvané hosty, vstupenky nejsou ve volném prodeji.

První televizní přenos předávání cen proběhl v roce 1953, v roce 1966 byl poprvé vysílán barevně. Pouze třikrát se v historii ceny stalo, že byl plánovaný večer odložen: v roce 1938 bylo předávání posunuto o týden kvůli ničivým záplavám, které postihly Los Angeles; v roce 1968 byla slavnost posunuta z 8. na 10. dubna jako výraz úcty k Martinu Lutheru Kingovi, který byl o několik dní dříve zavražděn a jehož pohřeb se měl 8. dubna konat; v roce 1981 pak bylo udílení posunuto o 24 hodin kvůli pokusu o atentát na tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana.